Bawang Merah dan Bawang Putih

Bookmark and Share
 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQfH8MvFPQ5Xou97g7QzArxMitilHv08tmu32u4GeESjXX2n8xZtgl-kAhttp://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRvWOprKREUIhBBCVgigSj0PAmnYVQSOPGBgzNQzl4YFaVYt3VGo3QWsMr7


  
 
KHASIAT BAWANG MERAH


Siapa yang tak tau dengan bawang, bawang adalah tanaman yang mempunyai batang rendah, dan dapat tumbuh didaerah yang agak lembab, pada umumnya bawang digunakan sebagai bumbu masakan, tetapi sebagian lagi di pedesaan bawang juga digunakan oleh sebagian orang sebagai bahan obat tradisional,

ada beberapa macam jenis bawang diantaranya adalah bawang merah dan bawang putih

Terlalu banyak digunakan untuk masakan dan ubatan. la mengandungi zat-zat makanan yang berguna seperti zat putih, telur, gula, kalium, phosphor, zat besi, fluor, belerang, vitamin C (terdapat 10-15 gram di dalam setiap 100 gram bawang merah), vitamin B, pantothen dan karoten.

Selain dari itu bawang merah juga berkhasiat menghairahkan hati, menggiatkan kerja jantung dan menenangkan sarat. la juga berkhasiat bagi mereka yang menderita penyakit selsema dan penyakit cacing.

Bawang merah ini boleh dimakan mentah-mentah setelah dikupas kulitnya dan dibersihkan. Bagaimanapun tidak semua mereka yang menggemarinya.

Tetapi ramai juga mereka yang menggemari bawang merah jika dibuat ulam ataupun pencecah makanan seperti dibubuh kicap, cili dan lobak asin serta ikan bilis. Bawang merah ini memang banyak khasiatnya jika dimakan mentah-mentah.

Selain dari itu bawang merah ini juga sedap dimakan jika dibuat acar atau campuran kepada makanan iaitu sebagai bahan penumis. Bawang merah yang digoreng dapat menambahkan rasa sedap serta enak kepada berbagai jenis makanan.

Kulit bawang merah ini jika dikumpulkan boleh digunakan untuk dijadikan pewarna kepada kulit telur pindang yang boleh menukarkan warna coklatnya setelah direbus. Daun bawang juga boleh digunakan kepada berbagai jenis campuran sayuran.

Bagaimanapun lazimnya bawang merah yang masin segar lagi digunakan untuk membuat rempah-rempah khusus dipanggil jamu untuk kesihatan tubuh. Bagaimanapun bawang merah. ini amat sesuai sekali untuk dijadikan bahan masakan, bagi segala jenis masakan baik orang-orang timur mahupun barat.

Pendeknya segala bangsa menggemari bawang merah sebagai salah satu dari bahan perencah untuk dijadikan bahan makanan mereka dari dulu hingga sekarang dari sejak ia mula-mula ditemui.




 KHASIAT BAWANG PUTIH


PENCERNAAN

Bawang putih membantu pencernaan dan menambahkan nafsu makan.Apabila dimakan mentah, bawang putih meransang perembesan air liur. Ia meluaskan tindakan pepsin (satu enzim yang membantu mencerna protein) dan menaikkan tahap asid hidroklorik di dalam perut.

Ia juga meningkatkan perembesan cecair usus dan meluaskan tindakan enzim yang mencerna karbohidrat. Selain itu, bawang putih mengandungi banyak serat diet, vitamin B1, vitamin C dan baunya yang istimewa meransang nafsu makan kebanyakan individu.

PENYAKIT KARDIOVASKULAR

Bawang putih merendahkan tahap lipoprotein yang 'jahat' contohnya LDL, VDL di dalam darah. Ia juga meningkatkan tahap lipoprotein yang baik contohnya HDL di dalam darah dan menyekat pengumpulan darah. Ini bermakna penggunaan bawang putih yang berterusan boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular atau penyakit jantung.

BARAH

Bawang putih menyekat pembahagian dan pertumbuhan sel darah di bahagian seperti kolon, hati, buah pinggang, kulit, esofagus, perut, pundi, buah dada dan serviks. Pati bawang putih boleh mengurangkan ketoksikan siklofosfamida, sejenis ubat yang digunakan dalam rawatan barah.


FUNGSI ORGAN

Apabila bawang putih dimakan mentah, dialil sulfida membentuk hidrogen sulfida di dalam badan. Ini dikumuh melalui paru-paru iaitu tempat antibiotik dan tindakan ransangan berlaku. Melalui saraf spina dan vagus, hidrogen sulfida meransang pelbagai organ, menggalakkan peredaran darah dan memperbaiki metabolisme.

TAHAP GULA DALAM DARAH

Bawang putih mengawal tahap gula dalam darah dengan berkesan. Ini amat penting bagi memastikan tiada gula berlebihan dalam badan. Apabila tahap gula berlebihan dalam tubuh , individu tersebut mudah dijangkiti pelbagai penyakit dan penyakit yang paling digeruni ialah kencing manis.


di sadur dari berbagai sumber

{ 0 komentar... Views All / Send Comment! }

Posting Komentar